2013. november 24., vasárnap

Hidegkúti lámpamese .. írta: Szabó Laci

Több mint három év üzemeltetés után (ami kb 689 db gyertya és 7893 db mécses elégetését jelenti), felmerült az ötlet: egyszerű, környezetbarát, megújuló világítást az idelátogatóknak! Mindezt úgy.., hogy a hely gyertyával, mécsesekkel, viharlámpákkal megvilágított sajátos hangulata ne vesszen el. 
Hiszen kinek ne esne jól egy fárasztó túranap után a konyhába, vagy a fürdőbe belépve, egyszerűen csak felkapcsolni a villanyt. 

A szakmám nem villanyszerelő, ezért nem kevés gondolkodás és utánajárás előzte meg a mostanra már igen egyszerűnek tűnő folyamatot. Megpróbálom elég részletesen leírni a kiépítést, talán még hasznát is látja valaki.

Előkészületek:

Mivel a házban semmilyen 230 V -os váltóáramú rendszer nincs kiépítve, ezért az áramellátást 12 V akkumulátorral egyenáramon kellett a rendszert megoldanunk.

A rendszer egyszerű: végy egy napelemet  egy 12 V autóakkumulátort és 4 m led szalagot.

napelem + akku + led = :)

A napelemről: 

A napelem kiválászitásánál az elsődleges szempont az volt, hogy elegendő energiát biztosítson az akkumulátor számára, a fogyasztó azaz a led szalag energiaigényének kielégítésére. 
A másodlagos szempont, az ár volt hiszen még ma sem számítanak olcsónak ezek a rendszerek.

Erről egy 10W -os napi 4 Ah-val töltő napelemet szereztünk be, egyet-egyet helyiségenként (konyha, fürdő és előszoba. További részletes adatokat lád a fenti linkre kattintva). A napelem és az akkumulátor közé egy 3A -es töltésvezérlő került, a túltöltöttség elleni védelem miatt.

A ledről:

Ma már a ledes világítás igen elterjedt. Számtalan változata, típusa létezik. Az, hogy melyik a legmegfelelőbb sok tényező befolyásolja (melyik helyiség, direkt, indirekt, kültér, beltéri világítás stb.). Nálunk a következő szempontok játszották a legfőbb szerepet:

  • alacsony fogyasztás (max. 25 W, ez az a fogyasztás, amit ez a rendszer még az év legrövidebb napján is elbír)
  •  nagy szögben szórt fény, derített fény (a spotok általában 30°-60° -os szögben szórnak, a ledszalag 120°)
  •  fényerősség az az..., hogy a fenti szempontok mellett, milyen fényerősségre képes alámpánk (lumen)


 
3028-120led/m 9,6W/m (földigilisztával nem helyettesíthető)
Ezek a alapján a legjobb választásnak a 3028-as típusú SMD led tűnt (120 led/m) (persze ebből is van rengeteg típus, 5028, 6028, 30,60,120 led/m-es szalag). Ebből a típusból így helyiségenként több mint 2 m-t sikerült felszerelni, ami több mint elegendő világítást ad a helyiségeknek.


A felszerelésről:

A napelemet a felszerelés előtt egy keretbe helyeztem. A keretet felrakni könnyebbnek tűnt, mint magát a napelemet. A tetőt cserepestől, cseréplécestől átfúrtam majd menetes szárral rögzítettem.  A menetes szár a napelem tájolása miatt volt fontos, hiszen a déli irányú, közel 36°-os a beállítás a legoptimálisabb.


Ekkora fejméret mellett 5 cserepet kell kiemelni a szereléshez
ezt ne csináld felnőtt felügyelete nélkül  pálinka mellett
  












Ezután jött a munka számomra ismeretlenebb része, a kapcsolók bekötése és a lámpatestek felszerelése. A szalagokat, egy előre kimart fafoglalatba helyeztük, majd a konyhában a mennyezetre fúrtuk. A fürdőben a válaszfalakra raktuk a szalagokat.

Fantasztikus derítést értünk el a mennyezet visszaverődésének köszönhetően. A szalagokat 3 ledenként szét lehet vágni és forrasztani, ezért az elhelyezés számtalan lehetőséget ad. Meg tudtuk világítani a mosogatót, a pultokat egyenként és a főzőfelületet is a konyhában.

A kapcsolók: 

A kapcsolók bekötése más, mint a váltóáramú rendszereknél. Itt nem "fázisról, nulláról meg testről" beszélünk, hanem csak "+" pozitívról és "-" negatívról.


led vagy láng ? :)

A konyhába és a fürdőbe egyszerű ún. egypólusú kapcsolókat szereltem.

egypólusú és a keresztkapcsolás kapcsolási rajza (novill.hu)

Az előszoba egy keresztkapcsolóval megtuningolt alternatív kapcsolást kapott. Így az előszoba világítása 3 helyen kapcsolható le és fel. Ennek oka, hogy SOHA senki ne hagyja égve véletlenül se a lámpát feleslegesen.

Nem véletlen az "alternatív kapcsolás" elnevezés


Ehhez kellet egy rakat kapcsoló, 50 m kapcsolóvezeték, legalább ennyi gégecső és az elmaradhatatlan üvegbiztosítékok. Ezután nem maradt más hátra, mint a véséseket bevakolni, begipszelni és kész is. 


Világító földigilisztával a fején

Összefoglalva, ez számomra rendkívül érdekes játék volt amiből sokat tanultam és remélem, hogy a saját örömömre tett erőfeszítés másoknak is örömére lesz.

linkek:

üdv: Laci




Nincsenek megjegyzések: